Krmení terčovců
Při přípravě mraženého krmení terčovcům jsem se nejdčíve vrátil k receptům, které jsem našel po delším pátrání. Když jsem začal srovnávat obsah tohoto krmení se současným obsahem mražených směsí, mírně jsem se zděsil. Ti minulí obyvatelé našich akvárií vedle mraženého hovězího srdce dostávali živé nitěnky, patentky a další živou potravu z vod, které skrývaly pro terčovce hodně rizik, hlavně ve formě nemocí.
Pan Rudolf Wagner, majitel Europa Discus Centra mě ujistil že on vyřadil hovězí srdce z jídelníčku jeho pěstírny a nahradil ho směsí masa z mořských plodů (treska, Losos, Mušle loupané (slávky), Kryl a další ). Ranní dávkou jeho krmrní jsou granule bez barevných přísad a večerní krmení tvoří kostky tubifexu. Je asi jediný, který krmí mraženou směsí bez hovězího srdce. Prošel jsem recepty na stránkách jednotlivých chovatelů terčovců. Většina z nich má hovězí srdce jako součást mražení směsi pro terčovce, ale většina z nich snižuje podíl hovězího srdce, někteří až o dvě třetiny.
Před příchodem terčovců z Německa jsem se zásobil mraženou stravou od firmy HABEO. Vedle několika druhů mraženého krmiva pro terčovce jsem koupil pár blistrů mražené artemie (žábronožka solná), Lyofilizované nítěnky (tubifex) a Lyofilizované Artemie. A udělal jsem dobře. Zvláště o Lyofilizované krmení sváděli boj.
Vedle toho jsem nakoupil kilogram hovězího srdce, o něco menší množství filet tresky, stejné množství lososa, chlazený čerstvý špenát pro mimina ( listy), spirulinu a použil jsem osm lžiček vloček TetraMinu a několik stroužků česneku a půl velké cibule nebo jednu menší. Příště přidám do směsi slušný podíl Artemie – žábronožky solné.
Postup přípravy této směsi
Srdce namelu 2x samostatně na jemno na masovém strojku a nechám v lednici. Filet tresky a filet z lososa namelu každý samostatně na jemno na masovém strojku. Všechno namleté maso dobře promíchám spolu s osmi lžičkami vloček TetraMinu na kuchyňském robotu. Do mixéru vložím špenát, rozmačkaný česnek, spirulinu, půlku velké cibule a na jemno rozmixuji, přidám do kuchyňského robota a dobře promíchám. Takto vzniklou směs dám do lednice a uklidím pracoviště. Připravím si menší sáčky opatřené zavíracími zipy a postupně je naplním. Na rovné podložce sáčky srovnám na stejnou tloušťku a dám zamrazit.
Jakmile vyzkouším další recepty poskytnu je na mých stránkách.